f ΗΝΙΟΧΟΣ FC futsal 5x5: FUTSAL η ιστορια του αθληματος

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

FUTSAL η ιστορια του αθληματος

Λίγα λόγια για την ιστορία του Ελληνικού Futsal

Το ποδόσφαιρο σάλας είναι μία εκδοχή ποδοσφαίρου σε κλειστά γυμναστήρια. Futsal είναι η διεθνής ονομασία που του δόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των πέντε παικτών. Εν αντιθέσει με το κλασικό ποδόσφαιρο, οι αγώνες γίνονται σε γήπεδα με σκληρή επιφάνεια, που έχουν τις διαστάσεις του χάντμπολ (40 επί 20 μέτρα) και διάρκεια 40 λεπτά (δύο ημίχρονα των 20 λεπτών).

Οι ρίζες του σάλας βρίσκονται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Ηταν το 1930, όταν ο Χουάν Κάρλος Κεριάνι επινόησε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου όπου παίζουν πέντε εναντίον πέντε. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα futsal διεξήχθη αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1982 στο Σάο Πάολο. Σιγά σιγά το ποδόσφαιρο σάλας πέρασε στους κόλπους της FIFA, η οποία οριστικοποίησε τους κανονισμούς. Το 1989 διεξήχθη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της FIFA. Απ’ το 1996 ονομάζεται FIFA Futsal World Championship.

Το ποδόσφαιρο σάλας στην Ελλάδα έχει ζωή περίπου δύο δεκαετίες. Στις αρχές του 1990 ξεκίνησαν σιγά σιγά να δημιουργούνται τα πρώτα αθλητικά κέντρα με γήπεδα για 5x5, αρχικώς με αποκλειστική δραστηριότητα τους αγώνες αναψυχής ενηλίκων. Το 1998 δημιουργήθηκε και η εθνική ομάδα, ενώ ξεκίνησαν και τα πρωταθλήματα υποδομών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κόσμοι στο ποδόσφαιρο σάλας. Κατ’ αρχήν, είναι το αγωνιστικό κομμάτι, όπου την ευθύνη έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Εθνική μας ομάδα μετέχει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή στην προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οσο για τις εγχώριες διοργανώσεις, φέτος 12 ομάδες συμμετέχουν στην Α’ Κατηγορία (διεξάγονται δύο γύροι και εν συνεχεία πλέι οφ) και έξι στη Β’ Εθνική. Υπάρχουν ακόμη οργανωμένα πρωταθλήματα υποδομών (εφήβων, παίδων, παμπαίδων και τζούνιορ). Οι εν Ελλάδι αγώνες διεξάγονται με βάση τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, ενώ καταχρηστικά ορισμένα παιχνίδια φιλοξενούνται σε ανοικτά γήπεδα. Επίσης οι ομάδες έχουν την δική τους Ενωση, την Πανελλήνια Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας (ΠΕΠΣΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου